Asumisen häiriöt

Joskus asumisen arki ei sujukaan hyvin ja sattuu erilaisia yllätyksiä ja häiriöitä.

Asumisen häiriöt

Sähkön, veden ja lämmön jakelukatkot

Suunnitellut jakelukatkot

Suunnitelluista katkoista ilmoitetaan yleensä etukäteen. Ennakoi nämä katkot pitämällä varastossa taskulamppuja ja kynttilöitä sekä varaamalla käyttövettä ruoanlaittoon. Lämmönjakelun katketessa älä tuuleta äläkä hukkaa lämpöä turhaan. Sähkönjakelukeskeytyksissä älä availe jääkaapin ja pakastinten ovia.

Odottamattomat katkot

Odottamattomien katkojen sattuessa ota yhteyttä huoltoyhtiöön. Löydät huoltoyhtiön tiedot rapputaulusta ja sähköisestä Omat neliöt -palvelusta.

Sähköinen asiointi

Jakelukatkotilannetta voi useimmiten seurata paikallisen sähköverkko-, vedenjakelu- tai lämmönjakeluyhtiön verkkosivuilta.

Valtakunnallisen sähkökatkokartan löydät

Sähkökatkot kartalla

Järjestyshäiriöt

Normaalit äänet kuuluvat elämään. Myös yöllä saa käydä vessassa ja suihkussa, naapurin lapset saattavat herätä varhain aamulla. Juhliakin saa järjestää, mutta niistä on kohteliasta ilmoittaa etukäteen naapureille.

Jos naapurin käytös aiheuttaa jatkuvaa häiriötä esimerkiksi kovaäänisellä musiikilla, koirien jatkuvalla haukkumisella tai muulla vastaavalla tavalla, tällaiseen käyttäytymiseen voi puuttua. Ota yhteyttä isännöitsijääsi kirjallisesti ja ilmoita mitä on tapahtunut. Isännöitsijä selvittää asiaa ja häiritsijälle annetaan tarvittaessa huomautus. Jos häirintä jatkuu, häiritsijälle annetaan varoitus. Jos häirintä jatkuu vieläkin, viimeisenä keinona voi olla vuokrasuhteen irtisanominen tai omistusasunnon haltuunotto.

Sähköinen asiointi

Jos epäilet, että kotitalossasi tapahtuu jotakin rikollista toimintaa, esim. huumeiden välitystä, ota aina yhteyttä poliisiin.

Tuholaiset

Tuholaiset ovat harvinainen vaiva, mutta niitäkin ilmenee aika ajoin. Niistä on useimmiten myös vaikea päästä eroon. Kiinteistössä asustavia tuholaisia ovat useimmiten hiiret ja rotat. Luteet viihtyvät huonekaluissa ja vuodevaatteissa, vaatekoit tekstiileissä. Myös keittiön kuivaelintarvikekaapissa viihtyvät monet tuholaiset.

Tuholaiset ovat iso ongelma, koska ne siirtyvät helposti asunnosta toiseen. Joskus joudutaan hävittämään huonekaluja ja joskus jopa koko rakennukselle joudutaan tekemään torjuntakäsittely.

Ilmoita heti huoltoyhtiöön, jos teet havainnon mahdollisesta tuholaisesta.

Löydät huoltoyhtiön tiedot rapputaulusta ja sähköisestä Omat neliöt -palvelusta.

Sähköinen asiointi