Kiinnitykset ja sälekaihtimet

Kun sisustat kotiasi, varo kiinnityksissä sähköjohtoja ja putkia.

Kiinnitykset ja sälekaihtimet

Huomioi kiinnityksissä erilaiset seinä- ja kattomateriaalit, jotta kiinnitykset ovat turvallisia ja siistejä. Oman asuntosi materiaaleista löydä useimmiten tietoa omasta Asuntokansiostasi.

Lattialämmitys

Jos asunnossasi on lattialämmitys, lattian poraaminen, naulaaminen tai sahaaminen ei ole sallittu asunnossasi.

Sähköjohdot

Älä poraa tai naulaa sähkö- ja datapistokkeiden sekä sähkökatkaisijoiden ympärillä. Pistokkeista ja katkaisijoista lähteviä seinän sisällä olevia sähköjohtoja on myös varottava. Ne sijaitsevat useimmiten pistokkeiden ja katkaisijoiden ylä- ja alapuolella.

Pesutilojen vesieristeet

Pesutilassa kiinnitykset tulee tehdä harkiten, sillä kiinnitysreikä puhkaisee seinässä olevan vesieristeen. Suositeltavampia kiinnitysmenetelmiä kevyille esineille ovat erilaiset tarrakiinnikkeet. Mikäli kiinnitysreikiä kuitenkin porataan, tulee reiän ja kiinnikkeen väli tiivistää saniteettisilikonilla, jottei roiskevesi johdu kiinnitysreiän kautta seinärakenteeseen.

Vesi-, viemäri ja ilmastointiputket

Pesuhuoneessa, keittiössä yms. vesipisteiden lähellä saattaa sijaita myös hormeja osana seinäpintaa. Hormeissa kulkee vesi-, viemäri- ja ilmastointiputkia, joten on erittäin tärkeää, että näihin ei tehdä kiinnityksiä, jotka voivat rikkoa hormin sisällä kulkevat putket. Varmista hormien sijoittelu asunnon pohjakuvasta tai tarvittaessa isännöitsijältä.

Seinät ja katto

Voit asentaa kevyitä pienimuotoisia kiinnityksiä seiniin ja kattoon. Asenna kiinnitykset seinä- ja kattomateriaalin mukaan. Lisätietoa eri pinnoille sopivista kiinnitysmenetelmistä saat kiinnitystarvikkeiden myyjiltä. Tietoa asuntosi pintamateriaaleista löydät asuntokansiosta.

Kaakelipinnat

Kaakeliseiniin tehtävät kiinnitykset tehdään kaakelien saumoihin niin pienellä poranterällä, ettei kaakelin rikkoutumisesta ole vaaraa.

Sälekaihtimet ja rullaverhot

Voit asentaa sälekaihtimet ja rullaverhot omalla kustannuksellasi ilman erillistä lupaa. Paikkaa hyvin kolot ja maalaa ikkunanpuitteet, jos pois muuttaessasi viet pois itse hankkimasi sälekaihtimet tai rullaverhot. Voit myös jättää ne asuntoon. Asuntoon jätetyistä sälekaihtimista ja rullaverhoista ei hyvitetä.