Remontointi

Mitä pitää tehdä ennen remonttia.

Remontointi

Kiinteistöt kuluvat käytössä, joten niitä on remontoitava säännöllisesti, jotta ne pysyvät hyvässä kunnossa. Tällaisia remontteja ovat muun muassa putki- ja julkisivuremontit. Nämä toimenpiteet suunnitellaan huolellisesti ja niistä ilmoitetaan hyvissä ajoin asukkaille ja osakkaille.

Vuokralaisen remontit

Jos haluat tehdä pientä pintaremonttia asuntoosi, esimerkiksi maalaamalla, kysy omalta vuokravälittäjältäsi lisätietoja asiasta.

Asunnon omistajan ja Omaksi-vuokralaisen omat remontit

Osakkaalla on oikeus huoneiston muutostöihin. Suunnittele remontti aina hyvin etukäteen. Asiantuntemusta vaativat tehtävät kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi. Muista myös naapurit ja ilmoita heille häiriöistä hyvissä ajoin.

Millaisista töistä on ilmoitettava ja miten

Lähes kaikista muutostöistä on tehtävä kirjallinen muutostyöilmoitus isännöitsijälle. Näitä ovat sellaiset toimenpiteet, joilla voi olla vaikutusta kiinteistön lämmitysjärjestelmään, vedenjakeluun, sähköihin, viemäröintiin, ilmastointiin tai akustiikkaan ja äänieristykseen, kuten kylpyhuone- ja keittiöremontit. Lattiaremontistakin pitää ilmoittaa, sillä uusi lattia voi vaikuttaa äänten kulkeutumiseen kiinteistössä.

Rakennusvalvontaviranomaisen luvan vaativat muun muassa parvekelasien asentaminen, kylpyhuoneen laajentaminen tai siirtäminen, huoneiden käyttötarkoitusmuutokset, saunan rakentaminen ja ilmalämpöpumpun asentaminen, jos se vaikuttaa julkisivuun.

Asbestikartoitus on tehtävä ennen remontointia tietyissä tapauksissa ennen vuotta 1994 rakennetuissa kiinteistöissä. Kartoituksella varmistetaan, ettei lattiamattojen liimoissa tai kaakelien kiinnitysaineissa ole erityispurkua vaativia aineita.

Pieniä pintaremontteja kuten seinien maalausta tai tapetointia ei tarvitse ilmoittaa. Ilmoitusvelvollisuuden voit tarkistaa isännöitsijältä – isännöitsijä auttaa ja ohjeistaa remontoijaa eteenpäin. Tiedot huoneistossa tehdyistä remonteista ja muutostöistä merkitään taloyhtiön toimesta isännöitsijäntodistukseen.

Muutostyöilmoituskäsittely

Tarvittavat viranomaisluvat haetaan taloyhtiön nimissä. Lupien kustannuksista vastaa osakas.

Töiden aloitus

Aloita työt vasta, kun olet saanut kaikki tarvittavat luvat. Isännöitsijältä saat lisäohjeita tarvittaessa.

Muutostöiden valvonta

Taloyhtiöllä on oikeus valvoa, että osakkaan muutostyöt suoritetaan hyvän rakennustavan mukaisesti. Muutostöitä suorittava osakkeenomistaja vastaa tarpeellisista ja kohtuullisista valvontakustannuksista.

Muutostyöilmoitusohje