Turvallisuus ja pelastussuunnitelma

Pidetään huolta yhteisestä turvallisuudesta.

Turvallisuus ja pelastussuunnitelma

Hätänumero 112

Pelastussuunnitelma

Tiedot kiinteistön pelastussuunnitelmasta sijaitsevat eri kiinteistöillä eri paikoissa. Suunnitelma voi olla esimerkiksi sähköisessä rapputaulussa, infotaulussa tai sähköisessä Omat neliöt -palvelussa.

Paloturvallisuutta voit lisätä seuraavin keinoin:

Sähkölaitteet

Varmista etteivät valaisimet kosketa palavaa materiaalia. Ole tarkkana myös herkästi kuumenevien halogeenilamppujen kanssa.

Älä jätä sähkölaitteita, kuten kodinkoneita tai silitysrautaa päälle ilman valvontaa. Irrota loman ajaksi virtajohdot pistokkeista, mutta muista jättää kylmälaitteiden virtajohdot paikoilleen.

Sijoita kodin sähkölaitteet siten, että ne tuulettuvat joka puolelta. Imuroi pöly kylmälaitteiden takaa pari kertaa vuodessa ja puhdista muutkin sähkölaitteet pölystä säännöllisesti. Älä säilytä lieden päällä mitään.

Hanki vain CE-merkittyjä sähkölaitteita. Älä käytä viallisia sähkölaitteita. Sähköasennuksia ja -korjauksia saat teettää vain alan ammattilaisella.

Astian- ja pyykinpesukone

Sulje astian- ja pyykinpesukoneen vesihanat käytön jälkeen. Älä jätä niitä päälle ilman valvontaa. Tilaa aina näiden koneiden asennus ammattilaiselta, jotta liitännät tulevat tehdyksi oikein ja vältytään vesivahingoilta. Asennuksen yhteydessä tulee astianpesukoneen alle sijoittaa vuotokaukalo. Varmista isännöitsijältä, miten asennus tulee tehdä.

Palavat esineet

Asettele kynttilät turvallisesti, jotta ne eivät pääse kaatumaan tai leimahtamaan liian tiiviisti aseteltuina. Älä jätä kynttilöitä palamaan yksin. Parvekkeella ei saa polttaa ulkotulia. Tupakkaa saa tuprutella vain siellä, missä talosi säännöt sen sallivat.

Grillaaminen

Käytä vain sähkögrilliä parvekkeella paloturvallisuuden vuoksi.

Ikkunat

Huolehdi etteivät lapset, eläimet tai esineet pääse putoamaan avoimista ikkunoista. Älä avaa suuria ikkunoita esimerkiksi pesua varten kovalla tuulella. Sulje suuret ikkunat aina yöksi ja poistuessasi asunnosta.

Sauna

Älä kuivaa pyykkejä saunassa äläkä säilytä siellä ylimääräistä tavaraa. Jos kiuas käynnistyy esimerkiksi teknisen vian vuoksi, voivat seuraukset olla hengenvaaralliset, jos kiukaan lähellä on helposti syttyviä materiaaleja.

Ulkona

Älä jätä sähköjohtoja roikkumaan parkkipaikan lämmityspistokkeisiin. Älä ota ulkona oleviin sähkölaitteisiin virtaa sisätiloista.

Palovaroitin

Pelastustoimilaki edellyttää, että jokaisessa asunnossa täytyy olla palovaroitin jokaista alkavaa 60 asuinneliötä kohden. Uudemmissa taloissa palovaroitin toimii sähköverkkoon kytketyllä verkkovirralla ja niissä on paristovarmennus sähkökatkon varalta. Jos talossasi ei ole talon puolesta varoitinta, hanki niitä riittävä määrä. Asenna varoittimet keskelle kattoa makuuhuoneisiin, olohuoneeseen ja eteiseen. Tarkasta varoittimien kunto säännöllisesti ja vaihda paristot tarpeen mukaan.

Yleiset tilat

Erityisen tärkeää on noudattaa paloturvallisuusmääräyksiä yhteisten tilojen käytöstä. Älä koskaan jätä tavaraa porraskäytäviin tai muihin yhteisiin tiloihin, jotka toimivat onnettomuuden sattuessa pelastusteinä. Porrashuoneista kellaritiloihin johtavat palo-ovet on pidettävä aina suljettuina.

Avaimet

Pidä kotisi avaimista hyvää huolta. Ethän liitä avaimiisi osoitettasi tai varaston avaimiin säilytyskoppisi numeroa. Jos avaimesi katoaa, ota välittömästä yhteyttä asiakaspalveluumme.

Isännöinnin yhteystiedot

Sähköinen asiointi

Lomalla

Koti kannattaa pitää asutun näköisenä, vaikka olisit pidempäänkin reissussa. Näin ulkopuoliset eivät saa vihiä tyhjillään olevasta asunnosta. Irrota loman ajaksi virtajohdot pistokkeista, mutta muista jättää kylmälaitteiden virtajohdot paikoilleen. Sulje myös astian- ja pyykinpesukoneen vesihanat.

Epäilyttävä toiminta

Jos epäilet, että kotitalossasi tapahtuu rikollista toimintaa, esim. huumeiden välitystä, ota aina yhteyttä poliisiin.

Hissi

Jos jäät hissiin kerrosten väliin, paina hissin hälytysnappia hississä olevan ohjeen mukaisesti. Hälytys menee päivystyspisteeseen, joka hälyttää hissihuollon paikalle. Odota rauhallisesti huoltomiehen saapumista. Hissi on rakennettu siten, ettei se voi pudota. Hississä on ilmanvaihtoaukot, joten ilman loppumisesta ei ole pelkoa.

Tulipalon tai muun poikkeustilanteen aikana hissejä ei saa käyttää.

Toiminta tulipalossa

Jos oma asuntosi palaa

Poistu ulos. Sulje ovet perässäsi poistuessasi asunnosta. Auta muitakin poistumaan. Voit yrittää sammuttaa tulenalun sammutuspeitteellä tai käsisammuttimella, mikäli mahdollista – älä kuitenkaan vaaranna omaa tai muiden ihmisten turvallisuutta. Tarvittaessa konttaa tai ryömi, lattianrajassa savua ja lämpöä on vähiten.

SOITA 112 turvallisesta paikasta. Soittaessasi hätänumeroon kerro rauhallisesti mitä ja missä on tapahtunut. Vastaa kysymyksiin, kuuntele ohjeet ja sulje puhelu vasta, kun saat luvan.

Poistuessasi käytä rappuja, hissiin voit jäädä loukkuun.

Jos naapurissa tai rappukäytävässä palaa

Pysy omassa asunnossasi ja pidä ovi kiinni – savu on hengenvaarallista ja se tappaa nopeasti. Älä koskaan mene savuiseen rappukäytävään.

SOITA 112. Tiivistä oven raot esimerkiksi kostealla pyyhkeellä. Odota pelastajia parvekkeella tai avoimen ikkunan äärellä. Herätä pelastajien huomio huutamalla tai heiluttamalla käsiäsi. Kerrostalossa jokainen asunto muodostaa oman palo-osastonsa, joka estää palon ja haitallisten savukaasujen leviämisen palo-osastosta toiseen.

Väestönsuoja ja -suojelu

Yleinen hätämerkki

Yleinen vaaramerkki on yhden minuutin pituinen nouseva ja laskeva ääni, jossa nousevan jakson pituus on 7 sekuntia ja laskevan jakson pituus samoin 7 sekuntia. Vaara ohi –merkki on yhtämittainen tasainen äänimerkki, jonka kesto on yksi minuutti. Kokeilumerkki on 7 sekunnin pituinen tasainen ääni.

Jos kuulet yleisen hätämerkin

Siirry sisätiloihin. Sulje ovet, myös huoneiden sekä ikkunat, tuuletusaukot, ilmanvaihto ja vesihanat. Sammuta valot ja laitteet. Kuuntele radiota ja noudata annettavia ohjeita. Vältä puhelimen käyttöä pelastusviranomaisten teleyhteyksien varmistamiseksi.

Lähtiessäsi väestönsuojaan

Ota mukaan päällysvaatteet. Käytä portaita ja ohjaa myös vieraat mukanasi suojaan. Älä käytä hissiä sähkökatkosvaaran vuoksi. Vältä ruuhkautumista.